Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Η Παναγία των Παρισίων

 

Χθες είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μία υπέροχη θεατρική παράσταση «Η Παναγία των Παρισίων» στο Metropolitan Urban Theater, βασισμένη στο ομώνυμο και πολυδιαβασμένο έργο του Βίκτωρος Ουγκώ. Η ιστορία αγγίζει έννοιες διαχρονικές, για την αγάπη, τη φιλία, την ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας σε μια σύγχρονη απόδοση μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι. Μας καθήλωσε, μας σαγήνευσε και μας ενέπνευσε. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του θεάτρου!

 





Όμως, τα περισσότερα συγχαρητήρια, θα τα δώσουμε στα παιδιά μας, γιατί για άλλη μια φορά υπήρξαν υποδειγματικά στη συμπεριφορά τους κατά τη μεταφορά με το λεωφορείο και κατά τη διάρκεια της παράστασης. 

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Μαθαίνω μέσα από τα παραμύθια!

 

Αυτή την εβδομάδα αξιοποιήσαμε δύο ιστορίες για να πραγματοποιήσαμε διάφορες δράσεις.

Στην πρώτη ιστορία ακούγοντας τα παιδιά την περιπέτεια ενός αγοριού μαθαίνουν για το πώς ζουν οι άνθρωποι στο Βόρειο Πόλο, οι Εσκιμώοι ή πιο σωστά οι Ινουί. Τα νήπια μέσα από τις δράσεις είναι σε θέση να περιγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ινουί, τι χρησιμοποιούν για να ντυθούν, πώς ονομάζεται το σπίτι τους και από τι είναι φτιαγμένο, τις διατροφικές συνήθειες, τα μέσα μετακίνησης και τέλος να εντοπίσουν τις διαφορές με τον δικό τους τρόπο ζωής.

Στη συνέχεια τα νήπια αποφασίζουν να κατασκευάσουν το αγόρι με το ιγκλού του. Επιλέγουν τα υλικά και ξεκινούν…



 

Ήρθε η ώρα και για το πείραμα «Μαθαίνω για την τήξη και την πήξη». Οι νηπιαγωγοί θέτουν ερωτήσεις: «Ο πάγος  τι είναι; Πώς σχηματίζεται; Μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς;…» Με διερευνητικές ερωτήσεις από τις νηπιαγωγούς τα νήπια μεταξύ τους μοιράζονται τις απορίες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Ας εφαρμόσουμε όσα μάθαμε ή υποθέτουμε λίγο πιο διασκεδαστικά. Χρησιμοποιούμε πλαστικά ποτηράκια, νερό, τέμπερες, γλωσσοπίεστρα. Ανακατεύουμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη. 

 

Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε από την κατάψυξη, τι θα γίνουν τα χρωματιστά μας παγάκια και τι μπορούμε να κάνουμε; … Μα να ζωγραφίσουμε, φυσικά! Χωριζόμαστε σε ομάδες και ξεκινάμε...

 

  


Η δεύτερη ιστορία «Το μαγικό γάντι» μπορεί να είναι χειμωνιάτικη και αυτή αλλά η θεματολογία τελείως διαφορετική. Καταφέρνει να δείξει πόσο είναι στο χέρι των ηρώων η ανεκτικότητα και η αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού όταν το μόνο που σου ζητεί είναι προστασία, αγάπη και κατανόηση.

Μετά την αφήγηση ακολουθούν πραγματολογικές ερωτήσεις, δραματοποίηση και δραστηριότητες γλώσσας και μαθηματικών.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Αλκυονίδες ημέρες

 

Μπορεί να διανύουμε την εποχή του χειμώνα, αλλά αυτή την εβδομάδα μας μύρισε άνοιξη. Μέχρι και πασχαλίτσα βρήκαμε στην αυλή μας! Φυσικά η ελληνική μυθολογία για όλα δίνει εξηγήσεις και μας θύμισε το μύθο της Αλκυόνης και τις λεγόμενες Αλκυονίδες μέρες. Οι Αλκυονίδες μέρες είναι οι ηλιόλουστες και θερμές μέρες στην καρδιά του χειμώνα, κατά τις οποίες το θαλασσοπούλι Αλκυόνη γεννάει τα αυγά της.

Στο νηπιαγωγείο μας, εκτός από το μύθο, τα παιδιά άκουσαν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, δημιουργία της συναδέλφου Λίνα Ρόκα «Ο δράκος που δεν ήθελε τη φωτιά».

Οι νηπιαγωγοί αφού αφηγήθηκαν την ιστορία χώρισαν τα παιδιά σε  5 ομάδες. Κάθε ομάδα αναπαράστησε στο χαρτί μέρος της ιστορίας χρησιμοποιώντας εκτός από χρώμα και όποιο άλλο υλικό αποφάσιζε (χαρτόνια κάνσον ή γκοφρέ, οδοντογλυφίδες, κλαδάκια, αυτοκόλλητα κ.α.).






Τέλος, στην ολομέλεια κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της εξηγώντας το θέμα που είχε να αναπαραστήσει, τα υλικά που χρησιμοποίησε και πραγματοποιήθηκε αναστοχασμός για τη σωστή λειτουργία και συνεργασία της ομάδας για την επίτευξη του στόχου της.

Η Ομάδα του Καλοκαιριού

 


Η Ομάδα της Άνοιξης




Η Ομάδα του Χειμώνα




Η Ομάδα του Φθινοπώρου




Η Ομάδα της Αλκυόνης και του Δράκου
























Η ανάρτησή μου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ!